Lainoista myrkyllisimmät – Kulutusluotto

Päivitetty (Lokakuu 2017)

Maailma on täynnä muitakin myrkkyjä kuin vain ne, jotka nautimme suun kautta. Ja vaikka haluankin keskittyä enemmän niihin, oli minun pakko tehdä tämä varoittava artikkeli kulutusluotoista, sillä minua on ruvennut kauhettamaan kuinka paljon niitä mainostetaan ja otetaan nykyään Suomessa.

Jos olet ihan pihalla mitä kulutusluotot ovat, voit lukea Seriffilainan artikkelin kulutusluotoista. Varoituksena kuitenkin, se antaa näistä lainoista aivan liian positiivisen kuvan, joten ole skeptinen suhteen.

Kulutusluotto = nykymaailman pikavippi

kulutusluototKun mainitset suomalaiselle sanan pikavippi, on suurin osa inhoissaan ja kertoo, kuinka pikavipit ovat niin kamalia ja vaarallisia. Kuitenkin jos alat puhua heille kulutusluotoista, moni alkaa kertoa kuinka näppäriä ne ovat, ja kuinka niiden avulla on helpompi ostaa hieman kalliimpia tavaroita, kun ne voi sitten maksaa takaisin osissa.

Kulutusluottojen maine onkin todella hyvä, varsinkin kun ajattelee, että ne ovat tavallaan vain pikavippejä eri nimellä ja hienoisella erotuksella. Niillä on kuitenkin aivan samat vaarat ja ongelmat kuin pikalainoillakin, mutta ihmiset eivät näitä tiedosta yhtään niin hyvin kuin pikavippien kanssa. Asiaa edistää varmasti se, että kulutusluottoja muistuttavia lainoja tyrkytetään nykyään jo kauppojen kassoilla, jonka takia moni yhdistää ne enemmän shoppailuun kuin lainan nostamiseen.

En tiedä otetaanko kulutusluottoja nykyään eniten pankeista, netistä vai kauppojen osamaksusopimuksilla. Niitä tarkotaan kuitenkin niin monessa paikassa, että niiden suosio on varmasti lähellä pikavippien suosiota, mahdollisesti jopa sitä korkeampi. Onko sitten mikään yllätys, että melkein 400000 suomalaisella on jo maksuhäiriömerkintä, eli varmasti yli 10 % aikuisista.

Olisi kiva tietää, miksi kulutusluotoista on tullut tälläinen vaiettu salaisuus, kun pikavippien vaaroista puhuttiin niin avoimesti joka paikassa aikoinaan. En ole tosin kuullut juttua näistäkään pitkään aikaan, vaikka radiossa esimerkiksi tulee jatkuvasti kaikenlaisia luottojen ja lainojen mainoksia, jotka antavat kuvan että niiden avulla on helppo ja mukavaa saada rahaa vähän millä syyllä tahansa, vaikka lomalle.

Kulutusluotot ovat kuitenkin yksi nykymaailman myrkyistä, joita ei kannata ikinä ottaa. Ensimmäiseen ei ehkä vielä menehdy, mutta jokainen otettu vippi antaa vahvemman syyn ottaa se seuraava, ja jossakin vaiheessa todennäköisesti se ongelma alkaa, ja sitten sitä on todella vaikea enään korjata.

Älkää siis ottako kulutusluottoja tai mitään muitakaan luottoja. Nimestään huolimatta ne ovat pikavippejä vala-asussa, joita kannatta varoa ja olla epäileväinen niitä kohtaan. Turha leikkiä tulella, kuten jo kauan on sanottu.

Written by Poisoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *