Miten likaisia ovat kuntosalit ja liikuntapaikat?

Oon tässä mietiskellyt itsekseni sitä, kuinka hyvä kuntosalien hygieniataso on. Etenkin kun aika moni tulee kipeäksi aina kauden vaihtuessa eli tammikuussa ja kesän jälkeen elo-/syyskuussa eli juuri tällöin kun koulut ja työt alkavat tauon jälkeen, kuntosalit tursuavat ihmisiä ja mahataudit leviävät.
Henkilökohtaisesti koen olevani täysin voittamaton mitä bakteerien suhteen tulee, sillä työskentelen päivittäin niin suuressa bakteeripöllyssä hammashoitolassa, jossa päivittäin reilun kymmenen henkilön mikrobit pöllyävät toimenpiteiden yhteydessä noin viiden metrin säteelle potilaasta ja täten suurin osa laskeutuu itseni päälle kaikille paljaille pinnoille, eli käsivarsiin, otsaan, kaulaan sekä hiuksiin. Sen kerran kun löytää ensimmäisen kerran hammaskivenpalasen hiuksista ja veriroiskeet otsasta, ei ole enää paluuta normaaliin
Koska käsihygieniaa ei voi koskaan liikaa korostaa ja uskon, että lopulta suurin osa pöpöistä tarttuu juurikin kuntosalien tapaisista yleisistä paikoista, jossa siivooja ei suinkaan voi olla ainoa joka kantaa kortensa tässä kekoon, vaan jokaisen ”kanssamatkustajan” tulisi tehdä oma osuutensa hygienian säilyttämiseksi, päätin tehdä pienen kenttätutkimuksen aiheesta kuntosalilla käydessäni.
likainen kuntosali

Tiesittekö muuten että MRSA eli ns. sairaalabakteeri elää jopa 52tuntia kuivillakin pinnoilla esimerkiksi tekstiileissä?
Tein pienen kenttätutkimukseni asiaan liittyen viiden viimeisen kuntosalikäyntini aikana, jotka tapahtuivat edellis- ja toissaviikolla eli vuoden 2015 Tammikuussa jolloin kuntosalien kävijämäärät ovat huipussaan. Tein kenttätutkimukseni crosstraining laitteella lämmitellessäni ennen treeniä ja jäähdytellessäni kuntosalitreenin jälkeen. Minuutteja tuli täyteen yhteensä 180 eli 2,5 tuntia. Lämmittelin aina 20min ja jäähdyttelin kuntosalin jälkeen 10minuutin ajan. Näin ympärille katsoessani yhteensä N=38 ihmisen vaihtavan laitetta. Useammat poistuivat crosstraining-, kuntopyörä- tai soutulaitteesta. Eli laitteista, joissa pidetään enemmän tai vähemmän kiinni kahvoista.
Olin koko kenttätutkimuksen ajan hyvin avoin kaikille havainnoille ja merkitsin mieleeni vain heidän toimet, jotka näin kunnolla.

Kenttätutkimukseni tulos oli mielestäni häkellyttävä. Kukaan heistä ei pyyhkinyt laitetta siitä lähtiessään eikä laitteelle tultaessa. Ei yksikään heistä eli salaa tarkkailtujen määrästä 100%. Toki kuntosalilla käy varmasti satoja ihmisiä päivässä, mutta omien havaintojeni mukaan kuntosalilaitteen pyyhkiminen käytön jälkeen on jokseenkin harvinaista.

Ite oon pyyhkinyt laitteen aina vasta käytön jälkeen, mutta täten todeten taidan pyyhkiä jatkossa myös ennen laitteelle menoa!  >

Entäs te? Mitä mieltä olette? Onko tosissaan turhaa jeesustelua vai pyyhittekö itse laitteenne käytön jälkeen?

Written by Poisoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *