Taustaa Kuukautiskivuista

Tämä teksti pohjaa tulevaa, ja sen asiat on hyvä osata ennen seuraavien tekstien lukemista…

Mitä kuukautiskipu on?

naisen kuukautiset

Kuukausittain kohdun limakalvo valmistautuu mahdolliseen raskauteen. Jos munasolu ei kuukauden aikana hedelmöity, limakalvo hajoaa ja erittää prostaglandiini-hormonia. Hormonit laukaisevat kohdun lihasten supistumisen ja puristavat limakalvon ulos. Prostaglandiinien tason uskotaan vaikuttava lihaskouristusten voimakkuuteen. Kuukautiskivun voimakkuus on yksilöllistä ja jotkut eivät kärsi kivuista ollenkaan toisten tarvitessa hoitoa kuukautiskipuihin.

Vuodon alkaessa alkaa alavatsakipu, joka johtuu prostaglandiini-hormonin erittymisestä. Kipu alkaa usein muutamaa tuntia ennen vuodon alkua ja helpottaa vuodon alettua. Kipu voi samalla säteillä krampin omaisesti vartaloon, esimerkiksi selkärankaan ja reisiin. Kipu kestää yleensä yhdestä kahteen vuorokautta vuodon alkamisesta, mutta joillain naisilla se voi kestää jopa pitempään.

Iän myötä voi tulla myös elimellisiä syitä, jotka aiheuttavat kuukautiskipua. Tällaisia kuukautiskipua aiheuttavia gynekologisia sairauksia ovat adenomyoosi, endometrioosi ja kohtulihaksen hyvänlaatuiset kasvaimet – myoomat. Kipua voivat aiheuttaa myös kohdun rakenneviat ja erilaiset tulehdukset.

Kuukautiskipuun liittyy usein pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja ilmavaivoja. Oireet hellittävät usein ensimmäisen synnytyksen jälkeen.

Tietoa kuukautiskierrosta

Kuukautiset ovat osa kuukautiskiertoa

Kuukautiskierto vaihtelee yksilöllisesti noin 26–33 vuorokauden välillä. Kuukautiskierto voi muuttua hyvinkin epäsäännölliseksi elämäntilanteessa tapahtuvien muutosten vuoksi. Stressi, laihduttaminen tai raskaus voivat muuttaa kuukautisrytmiä. Tyypillisin syy kuukautisvuodon puuttumiseen on raskaus.

Kuukautisilla tarkoitetaan arkikielessä kuukautisvuotoa, joka kestää 2-7 vuorokautta. Naisella kuukautiset alkavat keskimäärin 12-13 vuoden iässä ja ne loppuvat vaihdevuosiin (eli menopaussiin) 50 ikävuoden tienoilla. Kuukautisten aikana nainen menettää keskimäärin 35 millilitraa verta.

Kuukautiskiertoon voi liittyä erilaisia häiriöitä. Yleisin häiriö on kuukautisten epäsäännöllisyys.

Kuukautiskierron häiriöitä:
  • Polymenorrea. Liian usein tulevat kuukautiset
  • Oligomenorrea. Liian harvat kuukautiset
  • Menorragia ja hypermenorrea. Säännöllisesti runsas kuukautisvuoto
  • Dysmenorrea ja algomenorrea. Kivuliaat kuukautiset

PMS eli premenstruaalisyndrooma

Kuukautiskierron lopussa ja ennen kuukautisten alkua voi tuoda erilaisia oireita, joille on yhteinen nimi premenstruaalisyndrooma. PMS-oireet johtuvat hormonitoiminnan muutoksista. PMS-oireiden aikaan naishormoni estrogeenin tuotanto on voimakasta progesteroni-hormonin tuotantoon verrattuna.

PMS-oireita ovat esimerkiksi väsymys, ärtyneisyys, mielialamuutokset, turvotus, rintojen pingotus ja unihäiriöt. PMS-oireet lakkaavat kuukautisten alettua.

Kuukautiskivun hoito

Kuukautiskipujen ehkäisy

Lämpötyyny, kuuma kylpy ja makuuasento voivat lievittää kipuja. Kipua voi lievittää myös vatsan ja selän hieronnalla. Kuukautiskipuja voi lievittää säännöllisellä liikunnalla ja urheilulla. Erityisesti ennen kuukautisten alkua harrastettu liikunta voi alentaa prostaglandiinitasoa ja helpottaa oireita.

Lääkkeetön kuukautiskivun hoito

mn8 on pieni ja tehokas magneettinen laite kuukautiskipujen lääkkeettömään hoitoon. Lisäksi laite voi auttaa vähentämään ummetusta, turvotusta, kasvojen näppylöitä ja rintojen herkkyyttä – ja jopa PMS-oireita ja mielialan vaihteluja.

Hormonihoito

Naisilla, joilla ei ole ovulaatiota (eli he eivät tuota kypsää munasolua joka kuukausi) on harvoin kuukautiskipuja. Jos sinulla, kuten useimmilla naisilla, on ovulaatio, lääkärisi voi määrätä hormonihoidon ovulaation pysäyttämiseksi. Usein tähän tarkoitukseen käytetään ehkäisypilleriä.

Lääkehoito

Kuukautiskipuja voi lievittää särkylääkkeillä, jotka kannattaa ottaa ennen kivun yltymistä. Lääkäri voi määrätä nämä lääkkeet, jotka vähentävät prostaglandiinien vaikutusta.

Leikkaushoito

Aikaisemmin kuukautisvaivoista kärsineille naisille tehtiin kaavinta, jossa poistettiin kohdun limakalvoa. Kyseinen toimenpide on nykyään harvinainen. Jos kuukautiset ovat erittäin runsaat ja kivuliaat, lääkäri voi kuitenkin suositella sen nykyaikaista vastinetta, kohdun limakalvon ablaatiota, joka tehdään laserilla.

Lisäravinteet

Tästä tarkemmin seuraavassa kirjoituksessa!

 

Written by Poisoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *